Què són els premis de la crítica

Què són?

Els Premis de la Crítica –des del 2015 Premis de la Crítica d’Arts Escèniques– s’atorguen per donar suport i difondre l’excel·lència d’una de les manifestacions culturals més importants de Catalunya: les arts escèniques (teatre, dansa, arts de carrer, teatre familiar i espectacles que atreuen al públic jove).

Els jurats dels Premis de la Crítica estan composts per professionals que han exerceixen la prescripció escènica en mitjans escrits, audiovisuals i/o digitals. Els premis no inclouen dotació econòmica, i l’entrega es fa en un acte públic a la primavera, a l’entorn del Dia Mundial del Teatre (27 de març). Des del 2016 formen part dels actes del Dia Mundial del Teatre organitzats per l’Associació d’Empresaris de Teatres de Catalunya (Adetca).

Recorregut

Els Premis de la Crítica reconeixen els professionals i les produccions catalanes de les arts escèniques que durant l’any natural anterior hagin estat especialment valorats per la crítica. Els guardons es van celebrar durant 16 edicions en dues tandes (1989-2000 i 2007-2009), i el 2015 es van tornar a concedir, després de 5 anys i sota l’organització de l’Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques Recomana, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i d’altres institucions i empreses privades. En l’edició del 2015 es van crear com a novetat els premis dedicats a la dansa i el teatre familiar. El 2016 es va incorporar el Premi Arts de Carrer. En l’edició de 2018 es va incorporar un premi escollit pels membres de Novaveu, un col·lectiu de joves crítics d’entre 18 i 30 anys. En l’edició de 2021 s’incorpora el jurat de Circ.

Recomana, plataforma organitzadora

Recomana va néixer el juny del 2013 com a plataforma virtual de crítics i crítiques. Un projecte professional d’acompanyament al públic, amb la voluntat de garantir-li la major satisfacció en el consum cultural, que ofereix a l’usuari/ària un ampli ventall de crítiques de la cartellera de Barcelona i bona part de Catalunya, com també accions presencials relacionades amb determinats espectacles i festivals.