Especials 2023

Josep i Jordi Castells

Germans Castells.
Premi Gonzalo Pérez de Olaguer.

Des del seu taller de construccions escenogràfiques, situat a prop de Cardedeu, els germans Jordi i Josep Castells han creat des de 1980 escenografies per a companyies teatrals com Comediants, La Cubana, Dagoll Dagom o La Fura dels Baus. També han treballat per al cinema, la televisió i la publicitat. El 2015, l’entitat va rebre la Creu de Sant Jordi “per la creativitat i l’ofici demostrats durant més de tres dècades i la seva contribució valuosa a la cultura”. L’any passat van posar-se a sobre de l’escenari en el muntatge Papers de la guerra, un espectacle creat a partir de la troballa d’un dietari del seu pare Pepe Castells.

 

Araceli Bruch. © Pilar Aymerich

Araceli Bruch
Premi Maria José Ragué.

Actriu, directora, autora i professora de dicció, Bruch va ser pionera en la representació teatral dels textos de Mercè Rodoreda: amb la companyia Bruixes de dol va impulsar els espectacles La casa de les nines i L’hostal de les tres camèlies (1979). Entre d’altres aportacions, també va dirigir les tres edicions de les Cartografies del desig (1997, 1998 i 2001), peces de teatre de cambra sobre figures d’escriptores creades col·lectivament amb Maria-Mercè Marçal i altres membres del comitè d’escriptores del PEN Català, i és presidenta de l’associació Teatre Dona.

L'Artesà. © Manolo Garcia

Teatre L’Artesà.
Premi Sala Joan Anton Benach

El teatre del Prat de Llobregat està capitanejat des de 2019 per Cristina Alonso i Cèsar Compte. L’edifici de 1919 va tornar a obrir portes cent anys després recuperant el seu ús funcional després d’uns anys de tancament i un període d’obres. Actualment, el conjunt de L’Artesà és un projecte públic de l’Ajuntament del Prat de Llobregat que aposta per construir ciutadania a través de les Arts en Viu, contribuint al desenvolupament personal i col·lectiu. 

IT Dansa presenta 'Twenty Eight Thousand Waves' © Jordi Vidal
IT Dansa presenta 'Twenty Eight Thousand Waves' © Jordi Vidal

IT Dansa
Menció Especial del Jurat de Dansa.

L’IT Dansa Jove Companyia de l’Institut del Teatre és un projecte pedagògic creat com a curs de postgrau per al perfeccionament de la formació de joves ballarins i ballarines. Dirigida per Catherine Allard, la principal missió de la companyia és proporcionar als graduats en dansa oportunitats de pràctica professional de dos anys amb coreografies de destacats artistes i amb un programa d’actuacions al circuit teatral.

Col·lecció Paragrafies

Paragrafies.
Menció Especial del Jurat de Dansa.

Col·lecció de monogràfics sobre coreògrafs de casa nostra coeditada pel Mercat de les Flors, l’Institut del Teatre i l’Editorial Comanegra. Paragrafies té com a objectiu valorar, fer visible i transmetre el pensament coreogràfic i l’univers poètic i conceptual dels creadors de la dansa. Una col·lecció que vol recollir el llegat dels artistes d’aquesta disciplina i eixamplar la informació i memòria que tenim sobre la pràctica de la dansa.