Premi Maria José Ragué

El Premi

Al 2019, el periodisme cultural va patir la pèrdua d’una de les seves veus més autoritzada, lliure i obertament feminista: la de la nostra companya i mestra Maria José Ragué. Des del jurat de la Crítica d’Arts Escèniques es creu fermament que cal destacar el treball de les dones que lluiten tenaçment per obrir-se camí i/o consolidar trajectòria en la creació de les arts escèniques des de postulats feministes. Per això, per decisió unànime, es decideix instaurar una nova categoria honorífica, el Premi Maria José Ragué, que busca destacar anualment una iniciativa, trajectòria o aportació al feminisme des de les arts escèniques.

Maria José Ragué

La col·lecció audiovisual

A més del propi reconeixement, s’impulsa també la creació de la col·lecció Maria José Ragué, una sèrie de curtmetratges que difonen cada any la iniciativa premiada. Per a la realització, es compta amb un equip eminenment femení dirigit per diferents guanyadores del Premi Joves Creadores que organitza La Bonne.

Maria José Ragué entregant el Premi de la Crítica Gonzalo Pérez de Olaguer a Iago Pericot (2018)

Títols de la col·lecció:

1. Univers Vaca. Dedicat a la pionera associació de creadores Projecte Vaca (premi MJR 2019). Dirigit per Helena Muñoz Villena. Presentat a la seu de l’SGAE el 22 de març del 2021.

2. Descobrint NUS. Dedicat al col·lectiu NUS Cooperativa, que fomenta el teatre des dels vessants artístic i social (premi MJR 2020). Dirigit per Laia Suru Valverde. Es presentarà a la seu de l’SGAE el 23 de març de 2022.

Maria José Ragué

Barcelona, 1941-2019. Investigadora i crítica cultural. Doctora en Filologia Hispànica i Llicenciada en Ciències Econòmiques i Ciències de la Informació, també va fer estudis a l’Institut del Teatre.

Al seu retorn de Berkeley, va publicar California Trip (1971) i Hablan las Women’s Lib (1972), dues obres de referència per al moviment contracultural dels anys 70. Va ser cofundadora, amb Lidia Falcón, del Partit Feminista i col·laboradora del seu òrgan d’expressió Vindicación feminista com a crítica de cinema, televisió i teatre.

La seva obra com a crítica teatral és ingent. Des dels EUA, a finals dels anys 60, enviava els seus articles a la revista Yorick. La seva trajectòria culminà com a crítica teatral a El Mundo Catalunya i a la revista Artez. Des del Festival Internacional de Teatre de Sitges, en l’etapa que dirigí Ricard Salvat, Maria José Ragué va impulsar la creació dels premis Cassandra i Lisístrata a la dramatúrgia femenina i a l’espectacle feminista respectivament.

Entre d’altres obres dramàtiques en solitari, va ser coautora de l’espectacle Dones i Catalunya que dirigí Ricard Salvat el 1983.Va fundà l’Associació Teatre-Dona en la que va unir el seu feminisme militant i la seva passió pel teatre. Com a professora d’Arts Escèniques a la Universitat de Barcelona, va impulsar i coordinar el grup de recerca Dona i Teatre del qual en sortí la publicació homònima de l’Institut Català de la Dona, el 1994.

Maria José Ragué - Imatge d'arxiu (El Mundo)