Premi Maria José Ragué

Arts escèniques i drets culturals: com enfortir l’eix cultura-societat

Projecte artístic comunitari de l'Antic Teatre

Commemorem el 4t premi Maria José Ragué amb una jornada professional adreçada a entitats socials i culturals. L’objectiu és reivindicar la capacitat de la cultura per contribuir a l’empoderament, socialització i gaudi, especialment en els col·lectius més arraconats.

Dimecres 10 d’abril de 2024

PROGRAMA

  • Matí, Seu de l’SGAE.
    • 11 h: Presentació de la jornada.
    • 11:15 h: Taula rodona 1: Les entitats culturals s’aboquen al valor social
    • 12:30 h: Taula rodona 2: Les entitats socials connecten amb els projectes culturals
  • Tarda, La Bonne.
    • 16 h. Projecció de curtmetratges sobre tres dels projectes guanyadors del Premi Maria José Ragué.
    • 18 h. Assaig obert del Projecte Artístic Comunitari de l’Antic Teatre dirigit per Mata Galán Sala i  Montserrat Iranzo i Domingo.

La jornada és la primera part d’un projecte més extens, CURACULTURA, a través del qual l’entitat de prescripció cultural Recomana vol fer un pas cap a la prescripció social.

Activitat gratuïta amb inscripció.

El Premi

Al 2019, el periodisme cultural va patir la pèrdua d’una de les seves veus més autoritzada, lliure i obertament feminista: la de la nostra companya i mestra Maria José Ragué. Des del jurat de la Crítica d’Arts Escèniques es creu fermament que cal destacar el treball de les dones que lluiten tenaçment per obrir-se camí i/o consolidar trajectòria en la creació de les arts escèniques des de postulats feministes. Per això, per decisió unànime, es decideix instaurar una nova categoria honorífica, el Premi Maria José Ragué, que busca destacar anualment una iniciativa, trajectòria o aportació al feminisme des de les arts escèniques.

Maria José Ragué

Ampliar el reconeixement

El premi Maria José Ragué busca beneficiar l’entitat guanyadora més enllà de l’entrega del guardó. Entre les accions que es realitzen en aquest sentit hi ha curtmetratges o una jornada que difonen les iniciatives premiades. En la realització dels audiovisuals participa un equip eminentment femení dirigit per diferents guanyadores del Premi Joves Creadores que organitza La Bonne.

Maria José Ragué entregant el Premi de la Crítica Gonzalo Pérez de Olaguer a Iago Pericot (2018)

Accions realitzades:

1. Univers Vaca. Curtmetratge dedicat a la pionera associació de creadores Projecte Vaca (premi MJR 2019). Dirigit per Helena Muñoz Villena. Presentat a la seu de l’SGAE el 22 de març del 2021.

2. Descobrint NUS. Curtmetratge dedicat al col·lectiu NUS Cooperativa, que fomenta el teatre des dels vessants artístic i social (premi MJR 2020). Dirigit per Laia Suru Valverde. Presentat a la seu de l’SGAE el 23 de març de 2022.

3. La llum de Qars. Curtmetratge dedicat a la companyia Q-Ars Teatre, dedicada a adaptar propostes literàries amb veu de dona (premi MJR 2021). Dirigit per Júlia Ruíz Quintana. En procés.

4. Arts escèniques i drets culturals: com enfortir l’eix cultura-societat. Jornada professional que uneix entitats socials i culturals. Amb la participació del Projecte Artístic Comunitari de l’Antic Teatre. Es realitzarà el 10 d’abril de 2024 a la Seu SGAE (matí) i a La Bonne (tarda).

Maria José Ragué

Maria José Ragué - Imatge d'arxiu (El Mundo)

Barcelona, 1941-2019. Investigadora i crítica cultural. Doctora en Filologia Hispànica i Llicenciada en Ciències Econòmiques i Ciències de la Informació, també va fer estudis a l’Institut del Teatre.

Al seu retorn de Berkeley, va publicar California Trip (1971) i Hablan las Women’s Lib (1972), dues obres de referència per al moviment contracultural dels anys 70. Va ser cofundadora, amb Lidia Falcón, del Partit Feminista i col·laboradora del seu òrgan d’expressió Vindicación feminista com a crítica de cinema, televisió i teatre.

La seva obra com a crítica teatral és ingent. Des dels EUA, a finals dels anys 60, enviava els seus articles a la revista Yorick. La seva trajectòria culminà com a crítica teatral a El Mundo Catalunya i a la revista Artez. Des del Festival Internacional de Teatre de Sitges, en l’etapa que dirigí Ricard Salvat, Maria José Ragué va impulsar la creació dels premis Cassandra i Lisístrata a la dramatúrgia femenina i a l’espectacle feminista respectivament.

Entre d’altres obres dramàtiques en solitari, va ser coautora de l’espectacle Dones i Catalunya que dirigí Ricard Salvat el 1983.Va fundà l’Associació Teatre-Dona en la que va unir el seu feminisme militant i la seva passió pel teatre. Com a professora d’Arts Escèniques a la Universitat de Barcelona, va impulsar i coordinar el grup de recerca Dona i Teatre del qual en sortí la publicació homònima de l’Institut Català de la Dona, el 1994.